Mina tjänster

Om mig

Mitt namn är Ida. Jag bor i hus utanför Karlshamn i sköna Blekinge med min sambo och barn, och jag gick min doulautbildning hösten 2012 hos ODIS (Organisationen för Doulor och förlossningspedagoger I Sverige, doula.nu). Jag är utbildad sjuksköterska i botten.

Jag har alltid haft ett stort intresse för graviditet och förlossning, och jag har en stark tilltro den kvinnliga kroppens förmåga att föda barn på ett naturligt sätt. Jag vill att alla kvinnor ska få känna denna "empowerment" och tilltro till sin kropp. Som doula hjälper jag dig (och din partner) att hitta denna känslan, och jag finns där före, under och efter förlossningen för att guida och stötta så att ert barn kan födas på bästa harmoniska sätt.

Efter förlossningen stöttar jag er med amningen så att det från första början blir en mysig och behaglig upplevelse. Uppstår problem hjälper jag dig med dessa.

Oavsett om det är en sjukhusförlossning eller hemmaförlossning, med eller utan smärtlindring, ensamstående eller par, så hjälper jag dig (och partnern) till en positiv förlossningsupplevelse. Jag ersätter INTE din partner utan samarbetar med och hjälper hen att vara ett bra stöd för dig som födande kvinna.

 

Just nu är jag mammaledig med min lille son. Jag kommer därför inte kunna vara med på förlossningar de närmsta månaderna. Däremot kan jag fortfarande erbjuda förberedande samtal och stöttning inför er förlossning, med förbehåll att min son kan få följa med på träffarna alt. att ni kommer hem till mig. Jag erbjuder även stöttning efter förlossningen om det skulle behövas.

 

Doulaservice

Som Doula utgår jag ifrån era önskemål. Jag förbereder er inför förlossningen genom flera samtal där vi går igenom tidigare erfarenheter och vi går igenom vad som händer i kroppen och själen i det naturliga födandet. Vi tränar andningstekniker, smärthanteringstekniker och avslappningstekniker. Vi pratar om metoder som kan bryta en ond stresscirkel under förlossningen och om rutiner som finns på sjukhusen. Under förlossningen är jag där och guidar både kvinnan och partnern. Med hjälp av mina händer, min röst och min andning hjälper jag dig som födande kvinna att slappna av i kroppen, så att kroppens egna må-bra hormoner och smärtstillande hormoner får fritt spelrum och på så vis hjälper dig att föda fram ert barn på bästa harmoniska vis, oavsett om det är en förlossning med eller utan medicinsk smärtlindring, hemma eller på sjukhus. Efter förlossningen samtalar vi om det som skett, och jag kan stötta och vägleda dig i amningen.

 • Är du förlossningsrädd är det särskilt viktigt att du får tillräckligt med stöd, och att ha en Doula hos dig genom förlossningen kan vara ett bra komplement till det stöd/samtal du redan får genom din MVC. Tänk på att även partnern kan vara förlossningsrädd, eller känna någon osäkerhet inför den kommande förlossningen (se nedan).
 • Är du ensamstående kan det vara tryggt att ha en Doulas stöd under förlossningen. Har du planerat att din mamma eller en vän ska vara med på förlossningen, är det viktigt att vi alla träffas innan förlossningen så att vi kan samarbeta på bästa sätt när det väl är dags.
 • Känner du/ni er säkra och trygga inför förlossningen, men ändå vill ha med en doula som en extra trygghet och hjälp? Jag hjälper till att optimera chanserna för en positiv förlossningsupplevelse.

Anlitar ni mig träffas vi tre gånger (utöver första mötet) innan förlossningen. Ni får givetvis kontakta mig på telefon när ni vill. När förlossningen startat kontaktar ni mig så vi kan bestämma när jag ska komma. När barnet har fötts lämnar jag er när ni har kommit till ro och barnet ammat för första gången, och ni kontaktar sedan mig när ni är redo att prata om förlossningen så att vi kan boka in ett eftersamtal. Jag hjälper såklart till om du vill ha hjälp/råd med amningen.

Doulan och partnern: Doulan kan hjälpa partnern på olika sätt.

 • Guida
 • Erbjuda pauser
 • Hämta saker till mamman, så att partnern inte behöver lämna mammans sida.
 • Bekräfta att mamman och bebisen mår bra.
 • Förklara vad som händer under förlossningen.
 • Hjälpa partnern att stödja kvinnan.
 • Hantera oro och rädslor innan förlossningen.
 • Ta foton av paret, förloppet och bebisen.

Förberedande samtal

För er som inte känner att ni behöver en Doula under själva förlossningen, men att ni ändå vill ha lite extra stöd och kunskap; erbjuder jag 1-2 förberedande samtal. Där tar jag upp vad som kan vara bra att tänka på inför förlossningen, och jag kan hjälpa er hitta verktyg som ni kan använda för att öka chanserna till en positiv förlossningsupplevelse.

Post partum-Doula

Ibland kan det vara svårt att få ihop vardagen med en nyfödd i familjen. Jag som Doula kan hjälpa till med matlagning, städning och barnpassning hemma hos er tills ni känner att ni börjar hinna med allt igen.

Behöver ni prata om, och kanske bearbeta, hela eller vissa delar av förlossningen kan jag vara ett bra stöd. Vi pratar igenom vad som hänt, försöker hitta förklaringar och jobba med acceptans. Inget är tabu.

Amning är också något som en nybliven mamma kan behöva hjälp med. Det är inte alltid så lätt att själv ta kontakt med t.ex. BVC eller amningshjälpen när problem uppstår. Jag hjälper till och stöttar i amningen så att ni kan nå det amningsmål som ni har satt upp. Oftast räcker det med en liten ändring för att amningen ska fungera bra.

Amningsstöd

Jag kan hjälpa dig om du har funderingar kring om du ska amma eller inte. Det viktigaste är att det från början blir rätt, så att du och ditt barn kan få en lugn och problemfri amning. Jag informerar om barnets naturliga betéende kring amningen, och uppstår problem kan jag hjälpa till med tips och idéer som fungerar för just er.

 

Mitt mål som Doula är att lämna er i er nya familj med en positiv förlossningsupplevelse.